Den ljuvliga äppelkakan
Kategori: Vardag
Jag och kidsen har precis bakat en äppelkaka då vi får besök av Mommo senare, eftersom att våra karlar har åkt långt bort idag.
Det är en äppelkaka med saffran, gillar man inte saffran kan man absolut hoppa över den. Jag gillar den så mycket eftersom det är mandelmassa i, det är typ en av mina nya cravings - mandelmassa:)
Det är en äppelkaka med saffran, gillar man inte saffran kan man absolut hoppa över den. Jag gillar den så mycket eftersom det är mandelmassa i, det är typ en av mina nya cravings - mandelmassa:)
Detta behöver du:
1/2 kuvert saffran
75 gram smör2 stora ägg 1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram riven mandelmassa
Fyllning:
3 Äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Stöt saffranet fint med 1 tsk strösocker.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffran och smöret i smeten. Häll smeten i formen.
Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel.
Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten
Grädda långt ner i ugnen i ca 45 minuter, prova med sticka, känn att stickan är torr.